Növekednek a magyar gazdák és a vidék támogatására fordítható források 2014-től, hiszen míg 2007-2013 között közvetlen támogatásra és vidékfejlesztésre Magyarországnak 10,4 milliárd euró jutott, addig 2014-2020 között 12,3 milliárd eurót lehet kifizetni. Ez 1,9 milliárd euró emelkedést jelent. Közlemény.

A kormány teljesítette a megbízást, hogy a magyar gazdák támogatása semmiképpen ne csökkenjen, sőt, inkább emelkedjen.

A területalapú támogatások - amelyek úgynevezett direkt kifizetések, vagyis közvetlenül jutnak el a gazdákhoz - összege a következő hét évben árfolyamtól függően 480-500 milliárd forinttal több lesz, mint az ezt megelőző hétéves ciklusban volt.

A támogatásra jogosult területekre hektáronként jutó forrás 98 euró/ha lesz, ami magasabb, mint az EU-átlag (82 euró/ha). Az elmúlt hét évben az egy hektárra jutó támogatásunk kisebb volt, mint a versenytársainké, de az EU-s tárgyalások eredményeként a magyar gazdáknak már nincs okuk arra, hogy hátrányosan megkülönböztetettnek érezzék magukat.

Vidékfejlesztésre 2014-2020 között összesen mintegy 3,44 milliárd euró érkezik Magyarországra.

A vidékfejlesztést is érintő pozitív eredményeket sikerült elérni az ÁFA elszámolhatóság területén is. Az N+3 szabály (a támogatásokat a kötelezettségvállalás évét követő 3. év végéig lehet kifizetni) bevezetésének köszönhetően pedig a források elvesztésének lehetősége is kisebb lesz a következő periódusban, mint jelenleg.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozására